Error parsing XSLT file: \xslt\NieuwsMenuMobile.xslt

TNW 2012

zondag 24 februari 2013
Thema's:  Blog

Het gebeurt niet vaak dat ik me verheug op een conferentie. Meestal betekent het vermoeide voeten, veel commerciele bla, bla en ditto gesprekken. Er is echter een conference waar je mij altijd voor mag uitnodigen (!): The Next Web Conference. In mijn vakgebied gebeurt het hier naar mijn idee namelijk. Wat zijn nieuwe ontwikkelingen? Wat zou iets kunnen worden? Wat niet? Welke startups zijn er nu weer te bespeuren?

Kortom, er zijn natuurlijk wel sponsors, maar over het algemeen is het gewoon inspiratie opsnuiven!

Gistermiddag was ik aanwezig bij de CxO summit. Een soort korte samenvatting voor het management van de onderwerpen tijdens het gehele congres. Ik viel duidelijk op door als enige geen stropdas te dragen. Later bleek dat hier vooral ook mensen van de grootste sponsor Accenture bij aanwezig waren, vandaar. 

De eerste presentatie van Werner Vogels ging natuurlijk, hoe kan het ook anders, net als alle voorgaande jaren, over het indrukwekkende Amazon Web Service platform. Ofwel het zeer schaalbare platform van Amazon dat je kunt huren om je ICT infrastructuur mee te hosten. Wat mij het meest is bijgebleven is de analogie van de stroomgenerator van een bierbrouwerij van vroeger. Teneinde een bierbrouwerij draaiend te houden was het heel normaal stroom op te wekken met je eigen stroomgenerator. Grote investering, duur onderhoud, problemen tijdens plaatsing, gebruik en onderhoud ervan werden door de brouwerij zelfstandig opgelost. Met of zonder gespecialiseerd ingehuurd personeel. Dat deed overigens iedere brouwerij zo.

Later kwam stroom ineens landelijk beschikbaar en werd de dure lokale generator overbodig in vergelijking met de kosten van het stroom uit het lichtnet. 

Werner vergelijkt deze geschiedenis met de manier waarop bedrijven hun ICT infrastructuur hebben georganiseerd. Allemaal hun eigen bedrijfsnetwerk met hoge aanschaf-, implementatie- en onderhoudskosten. Volgens Werner gaan we steeds meer toe naar een situatie dat de ICT faciliteiten ook gewoon landelijk beschikbaar komen uit een soort Cloud. Het zal je niet verbazen dat hij natuurlijk vooral de Amazon Web Service Cloud bedoelde. Dat de toepassing van een stroomgenerator iets eenvoudiger is dan het scala toepassingen van ICT infrastructuur was nu even niet het onderwerp. En dat je je eigen generator, die je toch hebt staan, in gevallen van stroomstoring kunt inzetten ook niet. Maar dat er een kern van waarheid in zit geloof ik wel.

Vervolgens luisterde ik naar de presentatie van Robert Scoble. Volgens eigen zeggen een goede kennis van Steve Wozniak. Je weet wel de medeoprichter van Apple. Gekleed als "The Woz" in t-shirt, spijkerbroek en hardloopschoenen vertelde hij een verhaal over de toekomst van onze manier waarop we zullen gaan interacteren met computers om ons heen. Doen we dat nu vooral via toetsenbord. In de toekomst zal het volgens Robert gebeuren via sensoren.

Denk aan de Microsoft Kinect sensor die een 3D image van een ruimte maakt en zodoende veranderingen erin kan vaststellen. Hij sprak over een handscanner waarmee je een ruimte die je bezoekt zo zou kunnen inscannen. En over het feit dat je telefoon je positie, beweging en dus je gedrag analyseert. Allemaal leuke gadget toepassingen wellicht maar toch ook bruikbaar in een connected toekomst?

Daarna was Hilary Mason aan de beurt. Zij vertelde over de potentie van data science.

Het vakgebied waar data analyse de basis is voor wetenschap. Met de komst en groei van alle database gedreven web applicaties blijkt deze wetenschap erg in opkomst.  Gek genoeg realiseerde ik me onvoldoende dat bedrijven als Google en Facebook hun commerciele succes vooral hebben te danken aan professionals uit dit vakgebied. 

Wat mij in haar verhaal met name aansprak is het feit dat het verzamelen en analyseren van data kan leiden tot nieuwe inzichten over gebruik en behoefte. Iets dat wij met CorporateLives al jaren nastreven met onze "personal brand" page. Met het verschil dat wij, anders dan genoemde organisaties, de resultaten teruggeven aan de gebruiker teneinde die er z'n voordeel mee te kunnen laten doen.

Alex Huot kwam vervolgens vertellen over de social media visie van de olympische spelen. Een verhaal over het zelf spelen van het olympische spel met als prijs het Unlocken van video's en trainings tips etc. Leuk verhaal met veel ondersteuning van video en geluidseffecten.

Ross Dawson bracht ons allemaal weer bij de les met zijn verhaal over: "The Future of crowds" Met als stelling dat je crowds vooral moet zien als collectieve intelligentie en als global brain.

Eigenlijk een beetje het verhaal van Seth Godin over tribes. Maar dan gecombineerd met het verhaal van Google dat iedereen op zichzelf staat en dat bedrijven en instituten gaan verdwijnen. Dus dat je steeds meer kortdurend gaat samenwerken met crowds om je doelen te bereiken. Allemaal erg mooi neergezet met een prachtige visuele presentatie. Of bedrijven ooit echt zullen verdwijnen waag ik te betwijfelen. Hoe zullen we anders bijvoorbeeld energie opwekken? Met een groepje welwillende zzp-ers die tijdelijk samenwerken?

De presentatie die volgde was wat mij betreft de meest opvallende; namelijk die van Mark Randall. Hij vertelde over creativiteit en hoe dat proces het beste werkt.

Volgens Mark juist NIET met groepen of met crowds. Hij stelt dat veranderingen in de wereld nu juist afkomstig zijn (geweest) van individuen. Als voorbeelden noemde hij natuurlijk Steve Jobs, Bill Gates etc. En dat deze mensen bewijzen dat brainstorming NIET werkt. Maar dat Steve en Bill vooral deden aan Solo Storming... :-)

Wat de presentatie zo uniek maakte was het feit dat Mark een model heeft ontwikkeld dat de gebieden (hij noemt dat patronen) worden onderscheiden in de ontwikkeling van het internet. Door ze met elkaar te combineren ontstaan er spontaan nieuwe mogelijkheden. Tijdens de pauze hebben we even met elkaar gesproken over de kenniskaart van CorporateLives en hoe dat in zijn model paste. Boeiende man met een boeiend verhaal!

In mijn ervaring werkt brainstorming natuurlijk wel in voorkomende situaties. Zeker als het gaat om het verzamelen van ideeën of draagvlakontwikkeling. Wat ik met hem eens ben is dat het creeëren van iets totaal nieuws het beste lukt in afzondering. Voor mij geldt dat bijvoorbeeld voor het componeren van muziek. Het creatieproces hiervan lukt echt het beste in mijn eentje. Wil ik vervolgens mijn muziek arrangeren, dan zou samenwerking weer meer op zijn plaats zijn.

Kortom het was weer genieten!! 
Reageer op dit item